Október 10. – Mértékletesség

posted in: Napi segítségek | 0

A heti feladatunk az, hogy mindennap azonos időben feküdjünk le és keljünk fel…

A mértékletesség hónapjában vagyunk, és ez azt jelenti, hogy ebben a hónapban az önuralmunkat fejlesztjük. Erre a hosszútávú céljaink miatt is szükség van, hiszen a rövid távú előnyök sokszor csábítóak számunkra, és csak önfegyelemmel tudunk ellenállni a pillanatnyi örömöknek. A boldogság nem a hedonista örömöktől függ, mert azok sosem elégítik ki teljesen az embert, nagyon gyorsan hiányt teremtenek bennük, egyre többet és változatosabbat kívánunk mindenből, ha az ilyenfajta vágyainkra hallgatunk. Meg kell tanulnunk tudatosabban élni, nem habzsolni az élvezeteket, mert azok által egy ördögi körbe kerülünk, ami legjobb esetben is csak kiégéshez vezet. Rosszabb esetben viszont életünk végéig körbe-körbe járunk vágyaink által rángatva.

Meg kell tanulnunk különbséget tenni a között, amit mohóságból akarunk és a között, amit valóban legbelső lényünk kíván. Néha nem könnyű… Sőt talán könnyebb akkor, ha már több tapasztalattal rendelkezünk, már többször csömörlöttünk meg, éreztük már meg, hogy semmi sem elég jó… Ilyenkor van szükség egy kis önfegyelemre, egy kis aszketizmusra. Hogy a két végletet ismerve megtalálhassuk a középutat.

Nem kell mindig azonos időben kelni és feküdni – de ha rég tettünk ilyet, akkor ezen a héten tartsuk be ezt a szabályt. A testünk feletti önuralom segít a gondolataink feletti önuralom megszerzésében is.

Nem tudunk elaludni, ha ágyba fekszünk este 10 kor?

Nem baj. Figyeljük meg milyen gondolatok tekeregnek a fejünkben. Hagyjuk, hogy minden előjöhessen, ami jönni akar. Adjunk teret a gondolatainknak, hogy előtérbe kerülhessenek. Aztán szemléljük meg mindet, és hagyjuk, hogy elússzanak a fejünkből, mint ahogy a felhők tovatűnnek az égen. Ne erőltessük az elalvást, hiszen ha elég korán lefekszünk, akkor van időnk gondolataink rendezésére is. Szánjunk erre minden este időt elalvás előtt. Ne gondolkodjunk, csak hagyjuk, hogy előjöhessenek a gondolataink. Nézzünk külső szemlélőként a fejünket elfoglaló dolgokra.

Pihentetőbb lesz az álmunk, és frissebben tudunk kikelni az ágyból reggel. 🙂

És: reggel is szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk a napi dolgainkat, hogy a napunk is rendezetten indulhasson. 🙂

 

Csodás napot mindenkinek! 🙂

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett ez a bejegyzés?
  • Kevés információ
  • Hasznos volt
  • Nagyon betalált
  • Átlagos volt
  • Nem tetszett
  • Érdekes volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük