Mi is a boldogságnaptár, és hogyan működik?

posted in: Ágas-bogas boldogság, Blog | 0

Egy előadásom felvételével kezdeném az írásomat, amiben szó esik a Boldogságnaptárról, és a pozitív pszichológiáról is. Ha van egy szűk fél órád, akkor érdemes rászánni az  időt, mert nem csak a naptárt, de egy kicsit engem is megismerhetsz belőle. 🙂

 

És most jöjjön a részletesebb leírás a naptárról:

 

naptarak

A Boldogságnaptár abban segít, miként tudatosítsuk a gondolatainkat, arra tanít, hogy pozitívan álljunk a világhoz. Megváltoztatja a gondolkodásmódunkat, szinte észrevétlenül szokunk rá az optimista gondolkodásra a heti gyakorlatok során. Pszichológusok szerint az ember cselekedeteinek 80 %-a szokásokból ered, a szokásainkat pedig gondolataink és az ebből formálódó tetteink határozzák meg. A boldogság-érzetünk attól függ, hogy hány olyan szokásunk van, ami boldogabbá tesz minket. Abban segít a naptár, hogy megtaláljuk azokat a berögzült magatartásformáinkat, amik megakadályozzák azt, hogy pozitívan tudjunk hozzáállni a velünk történő eseményekhez.
Hiszen: a boldogságunk jobban függ, mint a gondolkodásmódunktól, mint a körülményeinktől.

Minden nap, amikor beírjuk vagy elolvassuk a tennivalóinkat, akaratlanul is el fogjuk olvasni az arra a hétre adott feladatot. Eleinte csak 5 percet kell rászánnunk arra, hogy a megszokott negatív gondolatainkat elkezdjük átformálni olyanokká, amiktől érezhetően boldogabbak leszünk. Később már vannak valamivel több időt igénybe vevő leckék is, de azokat azt gondolom, mindenki kellemesnek fogja tartani!

Pl.: „Minden nap álmodozz arról fél órát, hogy milyen életet szeretnél élni! ”

Meggyőződésem, hogy rá lehet szokni az optimista gondolkodásra, azt pedig már bebizonyosodott, hogy nem csak boldogabb, hanem eredményesebb életet is magával hoz.

A tizenkét hónap tematikája úgy lett kialakítva, hogy a fő erények erősítése, és a különböző életterületekre való összpontosítást is tartalmazza. Minden területhez többféle pozitív beállítottságot gyakoroltat, ezáltal támogatva az optimizmus tanulását.

52 hét alatt 52 különböző feladat, egyszerűen megfogalmazva, hogy könnyedén haladhassunk a boldogság felé.

Tanulást említek, de a naptárt pont azért tartom eredményesnek, mert napi gyakoriságtól; már alkalmankénti 10 perccel is hozzászoktat a boldogságszintet növelő gondolkodáshoz.

Január elsejétől Boldogságnaptárhoz interneten elérhető napi segítségek is járnak, ha valaki még gyorsabban szeretné elsajátítani, ezeket a gondolkodási attitűdöket.

A pozitív pszichológia kutatásai és kísérletei alapján már bebizonyosodott, hogy boldogságszintünk nagyrészt attól függ, hogy hogyan gondolkodunk a velünk történő eseményekről.

Van egy öröklött és gyermekkorban tanult beállítódásunk, ami nagyrészt meghatározza a hosszú távú boldogság érzetünket. Sokáig úgy gondolta mindenki, hogy ezen nem lehet változtatni, de mára kiderült, hogy a boldogságot adó gondolkodás ugyanúgy tanulható, mint sok más dolog.
A boldogság sok embernél megjelenik a céljai között, de olyan is van, aki „csak” elégedettségre vágyik. Az anyagi javak gyűjtögetése helyett (ami nem okoz valódi, tartós boldogságot), fel lehet venni olyan szokásokat, amik valóban növelik a boldogságszintünket.
A pozitív érzések adják a legerősebb alapot ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az életben. Meg kell tanulnunk a múltunkat elégedettséggel szemlélni, hálásnak lenni mindenért, amit kaptunk az élettől és megbocsájtani másoknak, önmagunknak és a sorsnak azokat a dolgokat, amiket esetleg nem szerettünk volna átélni. A múltat úgy kell elfogadni, ahogy van, hiszen nem tudunk rajta változtatni.
De tanulni tudunk a múltunkból, és felhasználva a tapasztalatainkat egy boldogabb jövőt tudunk létrehozni. Így tudunk reménytelien a jövőbe nézni, optimistán és bizakodva.
A jelenben pedig derűsen, nyitottan és barátságosan kell szemlélni a dolgokat, ahhoz, hogy boldogabbak legyünk.
Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett ez a bejegyzés?
  • Kevés információ
  • Hasznos volt
  • Nagyon betalált
  • Átlagos volt
  • Nem tetszett
  • Érdekes volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.