Kukamosás – sárkánybűz

posted in: Ágas-bogas boldogság, Blog | 0

Kertes ház, kuka – fogalmam sincs ki, milyen időnként takarítja, mivel én panelban nőttem fel, nem tartozott a házimunkák közé. Mi tavaly biztosan nem tettük nyáron (egyéb évszakban meg pláne), de mostanra elérte a számomra el nem fogadható szintet a szaga meg a belsejének a tisztasága. Illetve koszossága.

Tehát nekiálltam, és kimostam. Közben meg mindenféle gondolatom támadt.

Például arról, hogy én apumtól tanultam, hogy a kukát bizony néha ki kell mosni.

Egyik nyáron, amikor nála voltunk – a szüleim elváltak, így viszonylag kevés időt töltöttünk együtt – eljött a kukamosás ideje.

Nem emlékszem pontosan, de azt gyanítom, hogy én meg a tesóim nem nagyon segítettünk – alapvetően büdös és koszos egy kuka, nem csoda, hogy egy gyereknek nincs kedve még hozzáérni sem, nemhogy tisztítani. De biztosan végignéztem, és biztosan láttam, ahogy a végén az előtte büdös és koszos kuka egy teljesen átlagos háztartási tárggyá válik.

Azt hiszem, valahol akkor kezdődhetett, a kukák iránti szimpátiám. 🙂

Most is van egy kisméretű fekete kukánk a házban, valamiért szeretem – hozzáteszem, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot tesszük be, “sárga zsák”-ban, tehát nem lesz koszos hosszú hónapok alatt sem.

Ki is festettük, hogy mindenki lássa, hogy milyen cuki! 🙂

De nem ugyanez a helyzet a kinti kukánkkal, ami ugye kívülről még csak-csak elfogadható, az esőnek köszönhetően, de belülről mindig van valami, ami ráragad, trutyisodik. Egy idő után pedig óhatatlanul elkezd szagosodni. Ez télen kevésbé feltűnő, a jóidő beköszöntével azonban egyre jobban érződik…

…és ekkor eszembe jutott, hogy miért is tűnt fel a kukaszag…

Ezt a csodás növény sárkánykonty virágnak hívják – és tényleg nagyon jól néz ki.

forrás: http://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas/sarkanykontyvirag-dracunculus-vulgaris/2894/

Nálunk így néz ki – és nem csak a telefonos kép hibája:

Szép nagy bokor, de azért nem annyira szép színű, mint a neten talált képen sőt a lándzsája inkább csúnya barna, mint csodás bordó:

 

De nem a színe a legnagyobb baj vele.
Hanem a szaga.

Erős döglöttállat szagot áraszt.
Először nem hittem el, hogy egy növény lehet ennyire büdös, és keresgéltem valami hullát.

Nem találtam, így most már biztosan tudom, hogy a szép nevű sárkánykontyvirágból (Dracunculus vulgaris)  árad ez az elképesztő bűz.

Megbeszéltük a Kedvesemmel, hogy kiírtjuk, mert nem szeretem a rothadó állat szagát, ráadásul rengeteg legyet odavonz (ez is a célja).

Kukamosás közben az jutott eszembe, hogy talán mégis maradhat, mert a virág szagához képest a kuka egy teljesen elviselhető szagorgia tulajdonképpen – tehát nyaranta a sárkánykonty fog emlékeztetni engem a kukamosás szükségességére. 🙂

Egyébként valami köze lehet a szagának ahhoz, hogy éppen mit és mennyit evett, mert húsevő lévén, gondolom akkor a legbüdösebb, ha éhes. Ez persze, nem tudományos tény, csak saját megfigyelés, mert ma délelőtt sokkal kevésbé volt büdös, mint tegnap. Egész biztos, hogy nem mindig azonos intenzitással “sárkányszagú”.
(Persze, az is lehet, hogy csak megijedt a szanálástól. 🙂 )

Még egy kis adalékinformáció erről a gyönyörű virágról:

minden része mérgező, még az érintése is irritációt okozhat.

Még egy érv ellene.

 

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett ez a bejegyzés?
  • Kevés információ
  • Hasznos volt
  • Nagyon betalált
  • Átlagos volt
  • Nem tetszett
  • Érdekes volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.