Felelősség, bizalom, hatalom

posted in: Ágas-bogas boldogság | 0

Egy facebook post kapcsán támadt most kedvem írogatni, amely így szólt: “A hatalom szégyen”.

Nem kedvelem az általánosításokat, mint ahogy a közhelyeket sem. Nem azért, mintha nem lenne bennük igazság, hanem azért, mert jellegüknél fogva nem lehetnek igazak. Játék a szavakkal… izgalmas két szót egymás mellé tenni, és figyelni, mi lesz belőlük, de számomra ez csak játék lehet, mert mindig van másik oldal, mindig van árnyaltabb kép.
Lehet szégyen a hatalom, sőt talán még avval is egyetértek, hogy egy utópisztikus társadalomban teljesen igaz lenne ez az állítás, de nem élünk tökéletes társadalomban. Szerintem nem csak a társadalom nem tökéletes, hanem a társadalmat képező emberek sem.
A hatalom az, amikor a hatalmon lévő saját akaratával befolyásolja a többiek akaratát, illetve cselekedetét, leszűkíti lehetőségeit. Lehetnék nagyon emberbarát, és mondhatnám, hogy mindenki tudja, hogy neki mi a jó, de nem így gondolom. Az emberek nagyrésze nem nő fel “felnőtt” korára, ezért éppúgy irányításra szorul, mint a gyerekek. Az már az irányítón múlik, hogy hogyan és mire használja a hatalmát. Meggyőződésem, hogy lehet jól élni a hatalommal. Felelősséggel dönteni, akár mások helyett is, csak akkor lehet, ha hatalommal ruháztak fel – ez pedig már bizalmi kérdés is. Bármekkora közösségben, csoportban szükség van olyan “vezetőkre”, akik akár mások helyett is vállalják a felelősséget, ehhez viszont hatalomra van szükségük, különben működésképtelenné válik a rendszer.

Hatalom, felelősség, bizalom…hatalmat adok valakinek a kezébe, akiben megbízom…ezért a bizalomért cserébe felelősséget vállal a döntéseiért, és a döntései következményeiért…a bizalmat s evvel együtt a hatalmat is vissza lehet vonni, de akkor ennek a következményeit is vállalni kell.

Nem akarok túlságosan belemenni ennek boncolgatásába, mert nagyon hosszú bejegyzés lenne, inkább csak leírtam, ami eszembe jutott, gondolja mindenki tovább… 🙂
Talán még fontos számomra, hogy olyan emberek vállaljanak felelősséget másokért (vagyis kapjanak hatalmat), akik a saját életüket is felelősen irányítják azon a területen. Neeem, nem várom el, hogy mindenki, mindenben tökéletes legyen! :)))

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett ez a bejegyzés?
  • Kevés információ
  • Hasznos volt
  • Nagyon betalált
  • Átlagos volt
  • Nem tetszett
  • Érdekes volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.