Az erények részletezése, kiértékelése

posted in: Pozitív pszichológia | 0

Az előző bejegyzés alapján könnyen eljuthattok a különböző erősségek leírásához, és megtudhatjátok, hogy melyik erősségben milyen pontszámot értetek el. A pontszámok tudatában érdemes elolvasni ez az elemzést az erényekről, erősségekről.

 

Vizsgáljuk meg egy másik nézőpontból, ki miben jó? :)
Vizsgáljuk meg egy másik nézőpontból, ki miben jó? 🙂

 

A huszonnégy erősség, amit az előző posztokban leírtam, a hat fő erényből ered. A fő erényeket, Seligman pszichológus csapata szedte össze, amikor az után kutattak, hogy milyen erények voltak kultúrától függetlenül mindig jelen az emberiség életében.

Az erények összességével rendelkező ember az akarat erejével válik erkölcsös emberré. Az erényeknek különböző utakon valósíthatóak meg, ezeken az utakon különféle erősségek segítik az embereket. Az erények tulajdonképpen egy-egy elvont személyiségvonást fejeznek ki, ezeket könnyebben átlátjuk, ha az erősségek alapján közelítünk megértésükhöz.
Az erősségek mérhetőek és tanulhatóak, fejlődhetünk bennük – ebben az egy-egy erényen belüli több kategória is segít.

Vegyük példaként a bátorságot.
Ha valaki nem mer bemenni abba a barlangba, amiben medve van, neki meg lenne bent dolga – akkor az sokféle okból adódhat.

– tisztában van saját képességeinek elégtelen mivoltával – azaz: gyenge, és fegyvere sincs a medve ellen

– teljesen sokkot kapott a medve gondolatától, nem tud gondolkodni

– a medve még csak hagyján, de sötét van bent

– nagy erős, és harcolni is tudna medvével, de erős benne a kudarctól való félelem

stb…

Ezt az embert – mármint, aki nem megy be a medvével harcolni, akkor sem, ha fontos dolog lenne, amiért be kellene mennie – hívhatjuk egyszerűen gyávának, olyannak, aki egyáltalán nem rendelkezik a bátorság erényével, de elég nagy esély van arra, hogy ennek a fő erénynek egy másik ágát viszont birtokolja. Például bátran kiáll a véleménye mellett bármilyen helyzetben, vagy bátran, kitartóan továbbmegy egy olyan úton, a munkájában, ahol mindenki más visszafordult már, és otthagyta, mert nem jött elég gyorsan az eredmény.
Sokféle megjelenési formában találhatunk rá önmagunkban egy-egy erényre, nem kell hinnünk az első (általában kívülről belénk táplált) negatívumnak, ami arról szól, hogy nincs meg bennünk. 🙂
Egyszer beszélgettem egy hölggyel, aki 15 éve házasság után, amit a férjét több területen segítve töltött el, miközben két gyereket nevelt fel, azt mondta, hogy azért (is) néz fel a férjére, mert nagyon kitartó. Ezt a tulajdonságot ő nem fedezte fel magában, hiszen az egyetemet is félbehagyta, meg sokféle hobbiba is belekezdett és semmit nem csinált kitartóan.
Felhívtam arra a tényre a figyelmét, hogy ha valaki 15 éve, hű és szerető, segítő Társa valakinek magánéletben és munkában egyaránt, az lehetetlen, hogy ne legyen kitartó. 🙂 Hiszen biztosan nem volt mindig könnyű a férje vállalkozásában intézni a háttérmunkát, biztosan nem volt mindig egyszerű az irodában és az otthonukban is helytállni – ezekben a nehezebb időszakokban csak a kitartás segíthet az embernek.
Érdekes volt látni az arcát, ahogy ráébred arra, benne is megtalálható az az erény, amit ő nagyon tisztelt és szeretett a férjében.

Sokszor történik meg az velünk, hogy a másokban csodált, tisztelt, szeretett tulajdonság bennünk is megvan, csak kicsit más formában, kicsit másféleképpen nyilvánul meg, mint a másik emberben.

 

Visszatérve az erősségekre, illetve a teszteredményekre a ránk legjobban jellemző – általában 4-5 erősség segíthet bennünket abban, hogy azok mindennapi használatával boldogabb, kiteljesedett életet éljünk.
Most nézzük a pontszámok értékelését:

9-10 pont  rád legjellemzőbb erősségek, ezeket érdemes mindennap használnod, munkád illetve társas tevékenységeid során. Ezek használata érezhetően kiegyensúlyozottabbá tesz téged, és kellemesebbnek találod az életet, boldogságérzeted nő, ha minél több helyzetben megmutatkozhatnak képességeid.

 

7-8 pont ezek az erősség nem kifejezetten jellemzőek rád, de nem is igényelnek különösebb figyelmet életedben.

 

2-6 pont ezeknek az erősségeknek a fejlesztésére, érdemes egy kicsit több figyelmet fordítani, hogy ne akadályozzanak meg életed megpróbáltatásai során a kedvező megoldások megtalálásában. Ugyanakkor a jellemző erősségeink gyakran segítenek minket a feladataink megoldásában, még azokban az esetekben is, amikor a gyengeségeinket kell kiegyensúlyozni.

 

A rád legjellemezőbb erősségek listáját (amikben 9-10 pontot adtál magadnak) érdemes, jobban megvizsgálni. Előfordulhat, hogy úgy érzed, nem is jellemző rád annyira, nem érzed a sajátodnak. Amiket valóban reálisnak ítélsz meg, azokkal kapcsolatban érzed a következő kritériumokat:

– Ez valóban én vagyok! – a birtoklás érzése

– Nagyon gyorsan tanultad meg alkalmazni ezt az erősséget

– Folyamatosan keresed az utakat, hogy fejleszd ezt az erősséget és tágítsd a “hatókörét”

– Nem tudod, nem használni az erősséget, megállíthatatlanul előtör belőled

– Nem fáradsz el, miközben használod az erősségedet

– Olyan terveid vannak, amikben használhatod az erősségedet

– Örömöt, lelkesültséget érzel, miközben alkalmazod az erősséget

 

Seligman szerint boldogabb, kiteljesedettebb, örömtelibb élethez vezet, ha a rád jellemző erősségeket használjuk az életünk fő területein. Alkalmazásukról sok szó fog esni a Boldogságnaptárhoz adott napi segítségnél.

Ha még nincs Boldogságnaptárad, és szeretnél, ITT MEGRENDELHETED !

Ha van, akkor kövesd az év folyamán mindennap a blogomat, hogy a naptárban levő feladatokhoz a kiegészítő gondolatokat is megkaphasd! 🙂

 

Az erényekről és erősségekről Seligman: Autentikus életöröm című könyve alapján írtam. 🙂

 

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett ez a bejegyzés?
  • Kevés információ
  • Hasznos volt
  • Nagyon betalált
  • Átlagos volt
  • Nem tetszett
  • Érdekes volt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.